كمبود مواد غذايي غالباً باعث تأثير بر ساقه مو شده و شكنندگي، ضعف و رشد آهسته آنها را موجب مي گردد. مشكلات مو كه ناشي از كمبود مواد مغذي باشند، با تغذيه صحيح قابل درمان هستند. مواد غذايي اصلي براي رشد مو عبارتند از ويتامين A، ويتامينهاي گروه B، بيوتين، ويتامين C، مس، آهن، روي و آب.

 

به گزارش سلامت نیوز آنتي اكسيدانها عناصري هستند كه بدن را در مقابل بيماريها و پيري زودرس محافظت مي كنند. اين تركيبات بدن را عليه بيماريهاي مزمن از جمله بيماريهاي قلبي، آرتريت، سرطان و بيماريهاي ناشي از توليد راديكالهاي آزاد حفظ مي كنند.

 

سيستم پيچيده دفاعي در بدن وجود دارد كه ويتامين ها، مواد معدني، اسيدهاي آمينه و آنزيمها نقش اساسي را در آن بازي مي كنند، اين سيستم پيچيده آنتي اكسيدان نام دارد.

 

آنتي اكسيدانهاي شناخته شده عبارتند از:

 

1- ويتامين A: نوعي ويتامين محلول در چربي است كه در سلامت پوست، مو و غشاء و مخاطي داراي اهميت است. بعلاوه ويتامين A در ديد شب به ما كمك مي كند ويك عنصر ضروري براي رشد استخوان، دندان و ايجاد باروري است. اين عنصر نوعي آنتي اكسيدان است كه در رشد و سلامت سلول و بافت بدن از جمله مو و پوست سر نقش اساسي دارد. كمبود اين ويتامين با تخريب سلولها منجر به ريزش مو و شوره سر مي شود. ميزان نياز روزانه اين ويتامين براي بالغين، 5000 واحد است و بدن نياز به اين ويتامين را از 2 طريق فراهم مي كند:

 

* منابع گياهي: به شكل كاروتنوئيدها مثل بتاكاروتن هستند كه در بدن تبديل به ويتامين A مي شود. اين منابع شامل ميوه هاي زرد و نارنجي و سبزيجات سبز تيره هستند.

* منابع حيواني: در فرم رتينول كه شامل جگر، روغن ماهي، تخم مرغ و شير هستند.

 

2- ويتامين B: انواع ويتامين B داراي خاصيت آنتي اكسيدان بوده و فعاليت سيستم ايمني را تحريك مي كند.

 

ويتامين B12,B6 و فوليك اسيد كه مواد حياتي در توليد هموگلوبين مي باشند. نقش هموگلوبين حمل اكسيژن از ريه ها به بافتهاي بدن از جمله مو است. موهاي قوي و سالم وابسته به خونرساني خوب و اكسيژن كافي است. كمبود ويتامين B باعث كاهش خونرساني و اكسيژن رساني به مو شده و ساقه مو آسيب ديده و رشد آن كند مي شود.

ميزان نياز روزانه ويتامين B6 2 ميلي گرم براي افراد بالغ است. بهترين منابع ويتامين B6 غذاهاي حاوي پروتئين از جمله مرغ، ماهي، جگر و سويا و دانه هاي گياهي هستند. ميزان نياز روزانه ويتامين B12 بطور متوسط 6 ميكروگرم براي افراد سالم است كه غالباً در مواد غذايي حيواني از جمله گوشت، ماهي، مرغ، تخم مرغ و شير و ساير فرآورده هاي لبني هستند.

 

3- ويتامين C: نوعي آنتي اكسيدان مهم است كه بدن را در مقابل راديكالهاي آزاد محافظت مي كند و بنابراين در محافظت بدن از انواع سرطانها، بيماريهاي قلبي و استرس نقش دارد. بعلاوه ويتامين C در بخشي از سلول كه مسئول توليد انرژي است نقش دارد و براي توليد اسپرم و باروري، توليد غضروف، مفاصل، پوست و عروق خوني نقش اساسي بازي مي كند.

 

كمبود اين ويتامين باعث استعداد مو به ريشه ريشه شدن و شكنندگي مي شود. ويتامين C در توليد كلاژن كه يك بافت همبند براي نگهداري بافت در كنار هم از جمله بافت مو است، قش دارد.

 

ميزان نيازروزانه ويتامين C، 60 ميلي گرم است. افراد سيگاري به ميزان دو برابر افراد غير سيگاري به اين ويتامين نياز دارند، ويتامين C در مركبات، توت، خربزه، فلفل، سبزيجات با برگ تيره، سيب زميني و گوجه فرنگي يافت مي شود.

 

4- ويتامين E: فرم فعال ويتامين E، آلفاتوكوفرول است كه نوعي آنتي اكسيدان قوي است. اين ويتامين سلولها را از اثرات راديكالهاي آزاد كه ناشي از متابوليسم سلولي است و باعث آسيب سلولها مي شود، محافظت مي كند.

 

5- سلنيوم: يك ماده ضروري است كه در طب پيشگيري ارزش ويژه اي دارد. كمبود آن باعث ريزش مو، سفيد شدن و شكنندگي موها مي شود. منابع سلنيوم عبارتند از غلات، جگر، نان كامل، تن ماهي، پياز، گوجه فرنگي و كلم بروكلي ميزان نياز روزانه آن 66 ميكروگرم است.

 

6- روي: روي ماده اساسي در فعاليت 200 نوع آنزيم مختلف است. در تشكيل استخوان، ترميم زخم، توليد پروتئين و توليد انسولين كه ماده ضروري در متابوليسم كربوهيدراتها است، نقش اساسي دارد.

 

كمبود روي غالباً با شوره سر و ريزش مو همراه است. روي يك ماده ضروري در فعاليت سلولها و رشد بافت ترميم آن است. روي همچنين در نگهداري غدد مترشحه چربي كه در كنار فوليكولهاي مو هستند، نقش دارد. منابع خوب روي شامل: منابع حيواني از جمله غذاهاي دريايي است. تخم مرغ و شير به ميزان كمتري داراي روي هستند. حبوبات و غلات نيز داراي روي هستند.

 

ساير آنتي اكسيدانها عبارتند از Carotenoid, Carnosine, Bilberries، كوآنزيم، Q10 و چاي سبز كه غالباً سلولها را از تأثير مخرب راديكالهاي آزاد محافظت مي كنند.

مواد غذایی که مو را پرپشت می‌کنند

بسیاری افراد هزینه‌های گزافی برای خرید شامپو‌های گران‌قیمت و ماسک‌های تقویت‌کننده مو می‌پردازند غافل از اینکه رعایت رژیم غذایی سالم به مرور زمان به داشتن موهایی درخشنده و پرپشت کمک می‌کند.

آقای عرفانی متخصص تغذیه  به نقش تغذیه در استحکام و زیبایی مو اشاره کرد و گفت: همه داشتن موهایی پرپشت و درخشنده به عنوان عنصری در زیبایی ظاهری اهمیت می‌دهند و اگرچه اغلب افراد نکات بهداشتی مانند شستشوی به موقع و کوتاه کردن مو را رعایت می‌کنند اما همچنان موهایی شکننده و کم‌پشت دارند.

وی با اشاره به اینکه در برخی موارد صرفنظر از عوامل ژنتیک حتی بهترین شامپوهای شیمیایی نیز اثری بر رشد مو ندارد، افزود: با داشتن تغذیه مناسب که حاوی پروتئین و ویتامین‌های گروه a,b,c و مواد معدنی طبیعی مانند آهن، مس، ید و کلسیم می‌توان تا حد زیادی جلوی ریزش مو را گرفت.

تغذیه پروتئین موجود در غذا ساختار مو را محکم کرده و از شکنندگی آن می‌کاهد.

ماهی، مرغ، گوشت، پنیر و غلات سرشار از پروتئین هستند و همین طور ماست نیز منبع پروتینی حیوانی محسوب می‌شود که به افراد توصیه می‌کنیم در برنامه روزانه چند قلم از این مواد غذایی را بگنجانند.

کمبود ویتامین نیز می‌تواند به کمرنگ و نازک شدن مو منجر شود به عنوان مثال کمبود ویتامین b که در جریان خون نقش دارد در رشد مو و رنگ آن اثر زیادی دارد به طوری که شوره سر و کچلی می‌تواند نشانه کمبود ویتامین bکمپلکس باشد .

سویا، موز، حبوبات، تخم‌مرغ و ماست منشأ خوبی برای تأمین این ویتامین هستند.

این متخصص تغذیه بیوتین را یکی دیگر از مواد غذایی عنوان کرد که مصرف روزانه 100 میلی‌گرم از این ماده از ریزش مو در برخی مردان جلوگیری می‌کند که در ذرت، جو، گردو، بادام زمینی، تخم‌مرغ پخته و کلم‌برگ به وفور یافت می‌شود.

وی ویتامین c را سبب تقویت و نرمی رشته‌های مو عنوان کرد و افزود: مصرف اندازه این ویتامین که در گوجه فرنگی، مرکبات و سبزیجات به وفور یافت می‌شود از شکستن و خرد شدن موها جلوگیری می‌کند.

ید موجود در مواد غذایی از عوامل مؤثر بر سلامت مو است و کمبود آن رشد مو را کند می‌کند .غذاهای دریایی،‌ قارچ، مارچوبه، سیر، اسفناج و تخم کنجد سرشار از ید هستند.

وی به افرادی که ریشه موهای آنها ضعیف است و مویی کم‌پشت و شکننده دارند توصیه کرد تا از میزان آهن بدن خود با یک آزمایش مطلع شوند چرا که کمبود آهن باعث می‌شود تا اکسیژن کافی به موها نرسیده و ریشه مو ضعیف شود.

عنصر مس نیز در ایجاد رنگ‌انه‌‌های مو نقش حیاتی دارد و مصرف اندازه روی نیز از ریزش مو پیشگیری می‌کند.